Haselden provided construction management, preconstruction services and general contracting for this fast-track project. Nelson Hall was the first new residence hall constructed on the University of Denver’s campus in 35 years.

Nelson Hall houses a central kitchen and food service court for 431 undergraduate students living in 295 units. Some of the kitchen detail includes low-voltage lights, high-end tile, and copper-clad equipment. The cast-in-place concrete structure, with two-Wythe brick and limestone exterior walls, includes study areas, dining hall surrounding an open courtyard and two floors of underground parking.

Haselden implemented a detailed construction sequence plan to help speed construction and to keep the small fenced site as unencumbered as possible.

As the value manager, Haselden’s primary focus was not on cutting costs; rather, it was on helping the owner achieve its objectives. So, we developed an alternative layout of the residence rooms to accommodate more units per floor — which, in turn, allowed the University to generate more revenue to afford the building it really wanted.